Tuesday, 8 March 2022

8 Μαρτίου 2022 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο δημότης Αμμοχώστου και γενικότερα ο Δήμος Αμμοχώστου, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων με τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, σε σημερινή τους συνάντηση στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου είπε ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο δημότης Αμμοχώστου και γενικότερα ο Δήμος Αμμοχώστου.

«Έχει γίνει μια πολύ καλή συζήτηση που αφορούσε διάφορα θέματα, όπως το θέμα της προώθησης της Αμμοχώστου στο εξωτερικό και τη βοήθεια την οποία ζητούμε από την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Τα προσφυγικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Αμμοχωστιανοί. Το θέμα της ίσης κατανομής βαρών, το αιώνιο θέμα της μεταστέγασης του Δήμου, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει λυθεί ακόμα. Έχουμε δει μια πλήρη κατανόηση από την Επιτροπή Προσφύγων», πρόσθεσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι αποφάσισαν ότι θα στείλουν ένα σημείωμα, μια έκθεση για τις δραστηριότητες τους και τι θέλουν όσον αφορά την προώθηση του θέματος Αμμοχώστου για να τους βοηθήσουν και οι Βουλευτές με τις διάφορες επαφές που θα έχουν στο εξωτερικό, καθώς και ένα σημείωμα όσον αφορά τη μεταστέγαση του Δήμου.

«Νομίζω ότι τέτοιες συναντήσεις βοηθούν πάρα πολύ και ελπίζουμε να συνεχιστούν και στο μέλλον. Νομίζω ότι κυρίως η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, είναι η Επιτροπή με την οποία έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση σαν Δήμος και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί όχι μόνο αυτή η σημερινή συνάντηση αλλά και άλλες συναντήσεις στο μέλλον για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα προκύπτουν όσον αφορά τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου γενικά και ιδιαιτέρως των πολιτών της Αμμοχώστου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του για να μη προσφεύγουν οι Αμμοχωστιανοί στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι δεν ξέρουν.

«Είναι ένα θέμα, το οποίο αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση για τα προβλήματα, τα οποία θα προκύψουν από αυτή την προσφυγή στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Ξέρουμε πολύ καλά τι προσφέρει αυτή η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Εγώ το είπα πολλές φορές: Εάν ήθελαν πραγματικά να δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο της Αμμοχώστου να επιστρέψει στην πόλη του, δεν χρειαζόταν αυτή η διαδικασία της ενδιάμεσης εμπλοκής της «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία καμία σχέση έχει με την επιστροφή. Μπορούσαν να υπάρξουν άλλες διαδικασίες μέχρι την τελική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Έχουν εμπλέξει τώρα και τα διάφορα ΕΒΚΑΦ, διάφορα ιδρύματα, για να δυσκολέψουν αυτή τη θέση», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως εμείς απλώς έχουμε την υποχρέωση να τονίζουμε στους συμπολίτες μας τα προβλήματα, τα οποία θα προκύψουν.

«Απ΄ εκεί και πέρα, εγώ το ξανά λέω, είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθενός να προσφύγει. Και ο κύριος λόγος, ο οποίος προσφεύγουν, το είπα και το συζητήσαμε σήμερα και βρήκαμε και κατανόηση, είναι τα προβλήματα τα οικονομικά, τα άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αναγκάζονται να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Για αυτό είπαμε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις. Υπάρχει αυτός ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε εδώ και ένα χρόνο με το 4 τοις χιλίοις, το οποίο έπρεπε από διάφορες οικοδομικές άλλες εργασίες να δίδονται σε αυτό το ταμείο, το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει. Είναι 16 εκατομμύρια, όπως μας ανέφερε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Δεν είναι πολλά λεφτά, όμως μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους πρόσφυγες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, σε ασθένειες, σε σπουδές, σε κάποιον πρόσφυγα ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων , Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν θέματα που αφορούν τους Αμμοχωστιανούς και το Δήμο της Αμμοχώστου.

«Πρέπει να σας πω ότι και από τη σημερινή επαφή που είχαμε με το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, αλλά και με τους Αμμοχωστιανούς που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, αισθανόμαστε, νιώθουμε, εισπράττουμε το συναίσθημα της απογοήτευσης και του θυμού, που αισθάνονται όλοι οι Αμμοχωστιανοί, για την κατάσταση η οποία συνεχίζει να επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται και τονίζω την λέξη αναγκάζονται να προσφεύγουν δυστυχώς στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων». Βλέπουμε κόσμο στους προσφυγικούς συνοικισμούς να χάνει τις κατοικίες του, να αναγκάζεται να σταματά τις σπουδές των παιδιών του. Να ζει σε άθλιες συνθήκες στους προσφυγικούς συνοικισμούς και στους συνοικισμούς αυτοστέγασης και το κράτος να είναι απών», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, «να θυμόμαστε μόνο την αποζημίωση της απώλειας χρήσης κάποιοι, μόνο όταν είναι προεκλογική περίοδος».

«Αλλά να υπάρχουν νομοθεσίες ψηφισμένες, όπως αυτή της αποζημίωσης της φορολογίας του 4 τοις χιλίοις για τις πωλήσεις περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές και να μην έχει εφαρμοστεί γιατί το κράτος ολιγωρεί τον τελευταίο χρόνο. Δεκαέξι εκατομμύρια θα μπορούσαν να έχουν εισπραχθεί και να διατεθούν για αυτό τον κόσμο, ο οποίος έχει την μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε.

Πολύ σύντομα, είπε ο κ. Κέττηρος, θα έχουν ξανά το θέμα το πώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία του 0,4% στην Επιτροπή Προσφύγων, όπως και άλλα ζητήματα που αφορούν την αποζημίωση της απώλειας χρήσης και την «εκμετάλλευση» για αυτό τον κόσμο των τουρκοκυπριακών περιουσιών, το οποίο είναι ένα ζήτημα «που όποτε μπούμε τη λέξη σκάνδαλο είναι το πρώτο πράγμα που θυμόμαστε».

«Θα πρέπει να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και να διασυνδεθεί με κάποιο τρόπο και με την απώλεια χρήσης με συγκεκριμένα μετρήσιμα κριτήρια. Το έχουμε απαιτήσει αυτό και θα συνεχίσουμε να το απαιτούμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου να τους ετοιμάσει το αμέσως επόμενο διάστημα, πολύ σύντομα ένα συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα για το διαθέσουν στους βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, που αφορούν το θέμα της ενημέρωσης για το πρόβλημα της Αμμοχώστου, για το ζήτημα του εποικισμού και τα τετελεσμένα, στα οποία προβαίνει η Τουρκία.

«Αυτό το σημείωμα θα το δώσουμε σε όλους τους συναδέλφους βουλευτές, ούτως ώστε να μπορούν να ενημερώνουν σε όλα τα διεθνή σώματα στα οποία συμμετέχουν», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν το θέμα που αφορά την στέγαση του Δήμου Αμμοχώστου.

«Ξέρετε, τέσσερις φορές έχει ληφθεί απόφαση για στέγαση του Δήμου Αμμοχώστου και κάποιο αόρατο χέρι κάθε φορά ακυρώνει αυτή την απόφαση. Η τελευταία απόφαση αφορούσε την στέγαση σε τεμάχιο στα Πάνω Πολεμίδια. Φαίνεται ότι πάλι αυτό το αόρατο χέρι επενέβη και δημιουργεί πάλι προβλήματα. Δεν θα ανεχθούμε να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να είναι περήφανοι οποιαδήποτε Τοπική Αρχή, ενδέχεται να φιλοξενήσει το Δήμο Αμμοχώστου, γιατί αν δεν ήταν οι Αμμοχωστιανοί σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας που θα ήταν και οι αξίες των περιουσιών», συμπλήρωσε.

Και για αυτό, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, θα τους ετοιμάσει μια ενημέρωση ο Δήμος της Αμμοχώστου γραπτώς και για αυτό το θέμα συγκεκριμένα της στέγασης θα επανέλθει σε συνεδρία της η Επιτροπή Προσφύγων για να το εξετάσει κατά αποκλειστικότητα.

«Θέλω να τονίσω την στήριξη όλων των μελών της Επιτροπής Προσφύγων στις ενέργειες που προβαίνει ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου. Είμαστε δίπλα τους. Είμαστε μαζί τους. Πολλοί από τα μέλη της Επιτροπής είναι και Δημότες του Δήμου Αμμοχώστου και εν πάση περιπτώσει θα είμαστε υποστηρικτές των όποιων ενεργειών και προσπαθειών στις οποίες κάνουν», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την κάθε προσπάθεια του Δήμου Αμμοχώστου και των Αμμοχωστιανών ευρύτερα, στο έργο της επιστροφής με κάθε δυνατό τρόπο».

«Ζούμε και βιώνουμε την οργή και την αγανάκτηση τόσο του Δήμου Αμμοχώστου όσο και του κάθε Αμμοχωστιανού που βλέπουμε την πόλη, την Αμμόχωστο, τη Βασιλεύουσα, να χάνεται μέσα από την τακτική του εποικισμού, του Τούρκου κατακτητή. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση θέτει επιτακτικά το ζήτημα της παράδοσης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μέσα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θέτει στα διεθνή πολιτικά σώματα, παρά τη δυσμενή διεθνή πολιτική σκηνή, με στόχο να επιστρέψουμε στο φυσικό χώρο της Αμμοχώστου, στο δημιούργημα των Αμμοχωστιανών», πρόσθεσε.

Επίσης, συνέχισε ο κ. Κάρουλλας, είναι ανάγκη «να συστρατευτούμε όλοι και να συνεργαστούμε όχι μόνο για την επιστροφή, αλλά και για τη διαχείριση του ζητήματος της ισότιμης κατανομής των βαρών».

«Την στιγμή που αρκετοί, πάρα πολλοί Αμμοχωστιανοί δυσπραγούν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Και να ενημερώσουμε, παράλληλα, για τους κινδύνους της προσφυγής στην «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων με κάθε σεβασμό στο δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας», σημείωσε.

Το θέμα, επίσης, της μεταστέγασης του Δήμου, είπε ο Κάρουλλας, σε λειτουργικά κτίρια είναι καίριο και χρήζει επίλυσης του το συντομότερο δυνατό .

«Ήδη η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει γη στο Δήμο Αμμοχώστου και οικονομική βοήθεια και το ζήτημα αυτό να τακτοποιείται. Εμείς είμαστε εδώ ως Επιτροπή Προσφύγων για να παρακολουθούμε το όλο ζήτημα που έχει πάρει επιτέλους το δρόμο της υλοποίησης του. Σημαντικό επίσης, είναι να αναγνωρίζουμε την ανάγκη για οικοδόμηση του κοινωνικού ιστού της πόλης, αν λάβουμε υπόψη ότι οι γενεές παρέρχονται και η νέα γενιά πρέπει να έχει άμεση σχέση με την πόλη», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του Δήμου Αμμοχώστου.

«Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν η προσφυγή στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και η λεγόμενη επιστροφή υπό κατοχική διοίκηση. Αντιλαμβανόμαστε την οργή των Αμμοχωστιανών, αλλά η οργή δεν πρέπει να μας οδηγεί σε ενέργειες που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της επιστροφής της Αμμοχώστου και της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η λεγόμενη επιστροφή υπό κατοχική διοίκηση αποτελεί παράφορη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προνοούν επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Αλλά, συνέχισε ο κ. Σενέκης, «και αν κάποιος επιχειρήσει να διεκδικήσει επιστροφή υπό κατοχική διοίκηση στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ΕΒΚΑΦ, στη βάση «αποφάσεων» του λεγόμενου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις οποίες πέραν του 90% των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου ανήκει στον ΕΒΚΑΦ».

«Επιπλέον, ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη συμπεριφορά των κατοχικών αρχών έναντι αυτών που θα επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση; Θυμίζουμε τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης του 1975, η οποία έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και προέβλεπε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των 14.000 και πλέον εγκλωβισμών της Καρπασίας. Με την εν γένει συμπεριφορά των κατοχικών αρχών σήμερα έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες. Γιατί να θεωρήσουμε ότι η στάση των κατοχικών αρχών θα είναι διαφορετική στην περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου;», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σενέκης είπε, επιπρόσθετα, ότι επειδή γίνεται επίκληση του ατομικού δικαιώματος του καθενός να αποφασίσει αν θα επιδιώξει την επιστροφή του υπό κατοχική διοίκηση, «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο προοίμιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι, η απόλαυση των δικαιωμάτων συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας και των μελλοντικών γενεών».

«Ο μοναδικός δρόμος για την άμβλυνση του διλήμματος, που τίθεται ενώπιον των προσφύγων, είναι η πολιτεία να σταθεί αρωγός, ώστε να αντιμετωπιστεί μερικώς η πολύχρονη απώλεια των κατεχόμενων περιουσιών και η συνακόλουθη οικονομική στενότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως ΔΗΚΟ, ετοιμάσαμε σχετική νομοθεσία, που θα ενισχύει την εργαλειοθήκη της Πολιτείας με την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών. Αναμένουμε τις απόψεις και των άλλων πολιτικών δυνάμεων για να κατατεθεί από κοινού», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Galleries

Famagusta Municipality

iso logo

Κεντρικά Δημοτικά Γραφεία (Κατεχόμενα από την Τουρκική Εισβολή του 1974):
Ανεξαρτησίας & Μ. Συγκλητικής, Αμμόχωστος, Τηλέφωνο: 23 87 21 56

Προσωρινά Δημοτικά Γραφεία:
Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ 138, 3021 Λεμεσός, Τ.Θ. 51682, 3507 Λεμεσός,

Τηλέφωνο: 25 33 97 57, Τηλεομοιότυπο: 25 38 69 69, Ηλ. Διεύθυνση: info@famagusta.org.cy
Ιστοσελίδα: www.famagusta.org.cy

Privacy & Policy | DATA EXERCISE RIGHT FORM

Copyright © 2018 Famagusta Municipality - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting