Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

112 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Μια ομάδα ανθρώπων σε μια μικρή πόλη τότε των 5,000 κατοίκων, με την συμπαράσταση 100 βιοπαλιαστών κάνει πράξη την ιδέα του Μανιάτη στην καταγωγή Νικόλαου Καταλάνου. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία.
Εκεί που ανακαλύπτεις την περίφημη ανά το παγκύπριο μαντολινάτα, περηφανεύεσαι ταυτόχρονα για τους ήρωες σου στους Βαλκανικούς πολέμους. Περνά από μπροστά σου η ιστορία του έπους του 1940 με τους δικούς σου πεσόντες τον Σιερίφη, τον Λιασίδη, τον Φάνο και Πιερράκο. Να πλανιέται κάπου η φιγούρα του προέδρου Γαβριηλίδη και μετά κάνεις μια στάση στο πρώτο τρόπαιο του ποδοσφαίρου το 1949. Βρίσκεις στο ΓΣΕ τον αίλουρο Κώτσιο και τον μέγιστο Σιάηλο. Και στα αποδυτήρια σου συνομωτικά ο Αυξεντίου, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Παυλάκης και ο Μάντζαλος πριν το μεγάλο ξεσηκωμό. Στο ιστορικό οίκημα της Ερμού, τον Μάτση να πληρώνει τη συνδρομή του πριν βγει καταζητούμενος. Η ανατίναξη το μεγαλύτερο σου παράσημο και το "Αενάως Αναγεννάται" του Αναστάσιου Οικονομίδη, όρκος ζωής.
Να υπερηφανεύεσαι για τα διαδοχικά πρωταθλήματα που σάρωναν ο Πάπυρος, ο Άντυς, ο Ζάγκυλος και οι υπόλοιποι που σε καθιέρωσαν σαν την ''Μεγάλη Κυρία'' του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Να πρωταγωνιστείς και να πρωτοπορείς σε μια πόλη 50 χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους. Με τον ''Οίκο της Ανορθώσεως'', το καλλιμάρμαρο σου στην Λεωφόρο Ευαγόρου. Μέχρι το ξεριζωμό. Αλλά και πάλι εκεί να βρίσκεις ένα νέο Αναστάση Οικονομίδη, τον Δρ. Τάκη Πελεκάνο που θα αναγεννήσει την ομάδα μέσα από την καταστροφή. Με ποδοσφαιριστές και πετοσφαιριστές διασκορπισμένους σε όλες τις ελεύθερες περιοχές να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Με μοναδικό στήριγμα τον κόσμο σου.
Και να αναγεννιέσαι λίγους μήνες μετά τη προσφυγιά. Με δανεικές στολές να κατακτάς το κύπελλο στο ποδόσφαιρο και το νταμπλ στην πετόσφαιρα ανδρών. Στην πορεία θα περάσεις τα δύσκολα και θα έχεις το δικό σου έστω και προσωρινό σπίτι. Θα το τροχιοδρομήσει ο Φρεναρίτης, θα συμβάλει ο Θεοχάρους. Και ο Κίκης στο μεσοδιάστημα θα σε ανεβάσει επίπεδο. Θα βουρκώσεις από συγκίνηση όταν θυμηθείς στο ''Σαν Μαμές'' του Μπιλμπάο, από τους Ισπανούς την ιαχή Φαμαγκούστα και μετά από χρόνια την ποδοσφαιρική έστω εκδίκηση σου στην Τραπεζούντα. Η παρέα του Τιμούρ θα μας ταξιδέψει στα αστέρια και το όνομα της πόλης σου θα ακουστεί ακόμα μια φορά παντού.
Η ιστορία σου συνεχίζεται και αναμένει την ώρα της επιστροφής στην γενέθλια γη και στο ΓΣΕ.
Χρόνια πολλά Ανόρθωση Αμμοχώστου!!!
Του Μιχάλη Βασιλείου
Δημοτικού Σύμβουλου Δήμου Αμμοχώστου

Δήμος Αμμοχώστου

iso logo

Κεντρικά Δημοτικά Γραφεία (Κατεχόμενα από την Τουρκική Εισβολή του 1974):
Ανεξαρτησίας & Μ. Συγκλητικής, Αμμόχωστος, Τηλέφωνο: 23 87 21 56

Προσωρινά Δημοτικά Γραφεία:
Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ 138, 3021 Λεμεσός, Τ.Θ. 51682, 3507 Λεμεσός,

Τηλέφωνο: 25 33 97 57, Τηλεομοιότυπο: 25 38 69 69, Ηλ. Διεύθυνση: info@famagusta.org.cy
Ιστοσελίδα: www.famagusta.org.cy

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ | ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Copyright © 2018 Famagusta Municipality - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting