Wednesday, 22 December 2021

«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης, ο Βάσος της Σαλαμίνας…

Έφυγε πλήρης ημερών ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Κύπρου …

Ο Βάσος Καραγιώργης γεννήθηκε στο Τρίκωμο της Κύπρου στις 29/04/1929. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθως σπούδασε αρχαιολογία στο University College του Λονδίνου (1948-52). Το 1957 έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με τίτλο διατριβής: “Η Μυκηναϊκή κεραμική του ζωγραφικού ρυθμού”.

Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής και Εταίρος σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:University of California, Berkeley,University of Laval Quebec, State University of New York at Albany, University of Aberdeen, Merton College, All Souls College, Oxford, École des hautes Études, Sorbonne, Institute for Advanced Study, Princeton, and Harvard University.

Έφερε στο φως ολόκληρο το κοίλο του θεάτρου της Αρχαίας Σαλαμίνας , ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της ανατολικής Μεσογείου με διάμετρο της ορχήστρας 27,5 μέτρα. Η πρώτη παράσταση μετά την αποκάλυψη του θεάτρου δόθηκε το 1960 από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Ήταν οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου φιλόλογου, αείμνηστου Παναγιώτη Σέργη. Το 1963 το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας ανέβασε «Αίαντα» του Σοφοκλή. Παράσταση έδωσε και το «Θέατρο Τέχνης» ,παρόντος του μακαρίτη Κάρολου Κουν. Η πρώτη παραγωγή αρχαίου δράματος, που παρουσίασε ο ΘΟΚ στην αρχαία Σαλαμίνα, ήταν ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζίσκου στις 15 Σεπτεμβρίου 1972.  

Ο Δήμος Αμμοχώστου παρουσίασε το 2009 το ντοκιμαντέρ «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα της Κύπρου 1952 – 1974, 34 χρόνια μετά» σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Παπαπέτρου και σενάριο της δρα Μάρως Θεοδοσιάδου. Στο ντοκιμαντέρ περιγράφονται οι ανασκαφές για 32 ολόκληρα χρόνια στη Σαλαμίνα, με τον ίδιο να μας τα περιγράφει 34 χρόνια μετά.

Με τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας συνδέεται η πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας της Κύπρου, αφ΄ ότου ιδρύθηκε από τον Τεύκρο, μέχρι τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Κτισμένη γύρω από ένα φυσικό λιμάνι, υπήρξε ένα παράθυρο ανοικτό προς την ανατολή, αλλά συγχρόνως δέχτηκε πρώτη και διαφύλαξε τον ελληνικό πολιτισμό. Η πλούσια ενδοχώρα της, η εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας και η προνομιούχα θέση της, της έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτύξει το εμπόριο και να καταστεί πλούσια και δυνατή. Για χίλια πεντακόσια περίπου χρόνια, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο ανάμεσα στις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Σε ευχαριστούμε Βάσο Καραγιώργη για το πολύτιμο έργο σου!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει! Αιωνία του η μνήμη…!

Famagusta Municipality

iso logo

Κεντρικά Δημοτικά Γραφεία (Κατεχόμενα από την Τουρκική Εισβολή του 1974):
Ανεξαρτησίας & Μ. Συγκλητικής, Αμμόχωστος, Τηλέφωνο: 23 87 21 56

Προσωρινά Δημοτικά Γραφεία:
Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ 138, 3021 Λεμεσός, Τ.Θ. 51682, 3507 Λεμεσός,

Τηλέφωνο: 25 33 97 57, Τηλεομοιότυπο: 25 38 69 69, Ηλ. Διεύθυνση: info@famagusta.org.cy
Ιστοσελίδα: www.famagusta.org.cy

Privacy & Policy | DATA EXERCISE RIGHT FORM

Copyright © 2018 Famagusta Municipality - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting